fbpx Brochure aanvragen

Energietoeslag voor lage inkomens

De regering heeft voor mensen met een laag inkomen een toeslag beschikbaar gesteld van maximaal €1300,-, maar in veel gevallen moet u dit zelf aanvragen bij de gemeente. Wist u dit?

Het zal niemand zijn ontgaan. De inflatie blijft onverminderd groeien (17% in de maand september) en steeds meer Nederlanders komen in de problemen. De stijgende energiekosten zijn de grootste bijdrager aan dit geheel. Nu spreken wij dagelijks met ouderen en helaas gaat dat momenteel vaker dan ons lief is over de gestegen kosten en problemen bij betalingen.

Maar tot ons verbazing horen wij ook vaak dat ouderen met enkel een AOW nog geen beroep hebben gedaan op hun recht op toeslag. Vandaar dat wij in dit artikel even duidelijk uitleggen wanneer u hiervoor in aanmerking komt en wat u hiervoor moet doen.

Eerst even de basis: om in aanmerking te komen voor de toeslag mag u niet meer verdienen dan €1310,- (alleenstaand) of €1871,- (samenwonend). Heeft u minder inkomen dan dit, dan heeft u recht op een toeslag. Indien u bijstand, IOAW, IOAZ of BBZ ontvangt dan krijgt u de toeslag automatisch gestort. Dit geldt dus niet voor AOW!  

De toeslag is in twee delen toegewezen. Aan het begin van het jaar is er een toeslag van €800,- beschikbaar gesteld. Onlangs is hier nog €500,- aan toegevoegd. Heeft u het eerste bedrag aan het begin van het jaar ontvangen dan krijgt u automatisch het tweede bedrag gestort. Indien u minder dan de eerder gestelde grens ontvangt, maar nog geen toeslag heeft gehad, dan heeft u nu dus nog recht op een bedrag van €1300,-.

Om dit bedrag te ontvangen is het zaak dat u contact opneemt met uw eigen gemeente. De gemeente zal u vervolgens informeren wat er nodig is en als alles in orde is ontvangt u het bedrag op uw rekening.

Als laatste willen wij nog iets toevoegen. In de maatschappij heerst veel schaamte rond het moeten aanvragen van deze toeslag. Wij willen benadrukking dat dit absolute onzin is. Iedereen in dit land betaalt belasting over inkomen, hoe veel u ook verdient. Dat geld komt bij de staat en vervolgens vloeit een deel van dat geld dus weer terug in regelingen als deze. Als u binnen de voorwaarden valt van deze regeling, maar er dan ook gebruik van. Dat is mede waar u al die jaren belasting voor heeft betaald. Dat is uw recht.

Hopelijk kan dit aan handje helpen in deze lastige tijden.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/koopkracht/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-de-energietoeslag-aan