fbpx Brochure aanvragen

Hoe om te gaan met dementie?

Nederland kent op dit moment ruim 280.000 mensen die lijden aan een vorm van dementie. Wat zijn de risico’s? Wat zijn de symptomen? Wij brengen alle informatie in een kort overzicht.

Wat is dementie?

Dementie op zichzelf is geen ziekte. Het is een verzamelnaam van ruim vijftig verschillende aandoeningen die allemaal een effect hebben op de hersenen. Als een aandoening ervoor zorgt dat de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken, dan spreken over een vorm van dementie. De meest voorkomende vorm van dementie is Alzheimer, maar klik hier voor een lijst met vele andere voorbeelden.

Wat zijn de symptomen?

Er zijn een aantal sterke indicatoren dat iemand lijdt aan dementie. Korte termijn geheugenverlies is hiervan de voornaamste. Dit zet zich in een later stadium door in problemen met praten en denken. Ook zijn sterke veranderingen in karakter en gedrag een teken dat dementie zich verder ontwikkeld. Mensen die lijden aan dementie worden op termijn steeds afhankelijker van andere om zich heen, tot het punt dat permanente verzorging noodzakelijk is.

Wat gebeurt er?

Kort gezegd: bij dementie gaan de hersenen langzaam kapot. Meestal zijn dit de zenuwcellen in de hersenen. Het verschilt per aandoening, maar er zijn ook vormen van dementie waar de zenuwcellen zelf niet kapot gaan, maar de verbindingen tussen deze cellen. Met minder cellen functioneren de hersenen minder goed. Hoe snel dit gebeurt verschilt per persoon. In sommige gevallen gaat het heel snel, in andere kunnen mensen nog jaren normaal functioneren.

Wie krijgen er dementie?

Gemiddeld krijgt één op de vijf mensen een vorm van dementie. Vrouwen hebben een grotere kans op dementie dan mannen. Over het algemeen geldt de simpele regel: hoe ouder u wordt, hoe groter de kans op dementie. In Nederland heeft veertig procent van de mensen boven de negentig jaar oud een vorm van dementie. Ook speelt erfelijkheid en manier van leven een rol in de kansen of u te maken krijgt met dementie.

Vragen?

Wilt u meer weten over dementie of de omgang hiermee? Wij raden u dan aan om een kijkje te nemen op de website van Alzheimer Nederland. Wij van de Nederlandse Senioren Alarmering zijn geen medisch experts en dragen eventuele vragen dan ook graag over naar instanties als deze.

Bron: https://www.alzheimer-nederland.nl/