fbpx Brochure aanvragen

Verhuizen naar een aanleunwoning

U bent op leeftijd en bereid u voor op een verhuizing naar een aanleunwoning? Wat is een aanleunwoning precies? Hoe komt u in aanmerking? Wij zetten wat informatie op een rij.

Wat is een aanleunwoning?

Simpel gezegd is een aanleunwoning een woning voor senioren, vooral op plekken dicht bij verzorgingshuis. Het idee is dat u zelfstandig kunt blijven wonen, maar dat eventuele hulp slechts minuten van u verwijderd is.

Wanneer komt u in aanmerking?

Voor vrijwel alle aanleunwoningen in Nederland geldt een minimum leeftijd. Deze is vaak minimaal 55+. Het is ook van belang dat u nog redelijk zelfstandig bent. Vooral goed kunnen lopen is veel een vereiste. Er wordt er vanuit gegaan dat u de meeste dingen nog zelf kan doen. Om in aanmerking te komen voor een aanleunwoning moet u in de desbetreffende gemeente staan ingeschreven. Het aanbod van deze woningen verschilt dan ook per gemeente. U kunt hier ook terecht voor meer informatie over onder andere de beschikbaarheid.

Wat levert het u op?

Het grootste voordeel van een aanleunwoning is dat u gebruik kunt maken van de voorzieningen van het verzorging- of verpleeghuis in de buurt. Het is alsof u woont in het verzorgingshuis, maar dan zelfstandig en niet intern. U kunt er bijvoorbeeld eten, naar de kapper of boodschappen laten bezorgen. Ook krijgt u een alarm in huis waarmee u in geval van nood direct hulp kunt inschakelen.

Wat kost het?

U betaalt in een aanleuning woning normale huur en servicekosten. Dit is niet andere dan een normale huurwoning. Ook hier heeft u recht op een normale huurtoeslag (indien u voldoet aan de vereiste daarvan). Voor alle zorg gelden de normale tarieven. Dus worden in veel gevallen vergoed door u zorgverzekering.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw gemeente. Zij kunnen u van informatie voorzien en eventueel zelfs helpen bij de overgang. U kunt ook contact met ons opnemen voor een doorverwijzing.

Bron: https://www.regelhulp.nl/ik-heb-hulp-nodig/aanleunwoning